Često postavljana pitanja i saveti


Autonomija laptop baterija se definiše u Wh (vat-satima). Obratite pažnju prilikom izbora baterije da parametar Ah (amper-sat) nije presudan za autonomiju baterije. Takođe na tržištu se često skriva autonomija baterija iza pojma 6-ćelijska, 9-ćelijska i sl. što predstavlja marketinški trik. Pored razlike u autonomiji kod nekih modela postoji i razlika u gabaritu baterije. One baterije koje izlaze van gabarita laptopa se zovu ‘’extended’’ baterije. Prilikom odlučivanja koju bateriju izabrati treba napraviti kompromis između autonomije, gabarita, težine i cene baterije. U najvećem broju slučajeva ‘’extended’’ baterije su neznatno skuplje u odnosu na standardne, a pružaju značajno veću autonomiju, pa ih mi svakako preporučujemo. Prilikom poručivanja baterije za laptop obavezno proverite original code baterije. Nije dovoljno znati samo model laptopa jer mnoge serije istih modela laptopova koriste različite baterije. Modeli laptopa na sajtu su informativnog karaktera, original code je jedinstven i jedino merodavan prilikom izbora prave baterije.
Napomena: kod nekih modela laptopova je nemoguće koristiti extended bateriju jer onemogućava otvaranje monitora do kraja ili kačenje nekih periferija, docking-a i sl.

Da bi Vaša laptop baterija radila normalno neophodno je da imate:
- ispravan punjač, koji nije u prekidu, koji daje odgovarajuće parametre struje i napona na izlazu. Univerzalni punjači oštećuju bateriju i ne mogu se koristiti.
- ispravno kolo za punjenje, koje je u funkciji i raspodeljuje odgovarajuću struju na elektroniku
- optimizovan i ispravan operativni sistem na laptopu
- ispravno instalirane drajvere, naročito ACPI kontroler koji kontroliše punjenje i pražnjenje baterije

Optimizacija rada laptop baterije se vrši tako što instalirate neki od software-skih rešenja. Naša preporuka je BatteryCare koji besplatno možete skinuti sa www.batterycare.net i instalirati na Vaš laptop. Izborom power scheme podešavate režim rada baterije. Software prati temeraturu i procesora i hard diska, svaka promena preko 60˚C je štetna za bateriju i ukoliko Vaš laptop radi na toj radnoj temperaturi duži vremenski period svakako će smanjiti vek trajanja baterije, a usled pregrevanja može doći i do crkavanja baterije. Software takođe možete podesiti da Vas obaveštava o ciklusima kalibracije.

Uvek koristite odgovarajući atestiran punjač za punjenje laptop baterije. Takođe proverite da li je ulazni konektor na laptopu ispravan čime se obezbeđuje adekvatna struja i konstantnost u punjenju. Bolje je dopunjavati češće bateriju, nego dozvoliti pražnjenje do granice pobudnog napona.
Nemojte koristiti neatestirane laptop punjače ili punjače sa izmenjivom voltažom, jer rizikujete neadekvatno punjenje baterije i samim tim njen kraći vek, a u većini slučajeva i crkavanje.
Ukoliko je konektor na ulazu laptopa raskliman ili ima prekid na bilo kom mestu strujnog kola, baterija se neće puniti konstantnom strujom, što će dovesti do njenog otkazivanja. Takođe zbog pregrevanja može doći do crkavanja baterije, jer Li-Ion tehnologija je izuzetno podložna oštećenjima na temperaturama preko 60˚C. Instalirajte neki od software-a za optimizaciju rada laptop baterije koji će pratiti temperatura Vaše baterije i obaveštavati Vas o potencijalnom pregrevanju.

Web development & SEO by
Smart Pro Solution
×

preloader